Klankmassage

Een klankbad afgestemd op jouw individuele behoefte


We zijn zelf klank...

Aan de klankmassage ligt oeroude kennis over de werking van klanken ten grondslag. Al 5000 jaar geleden werd deze kennis in de Vedische geneeskunst gebruikt. Volgens Oosterse voorstelling zijn we uit klank ontstaan en zijn we dus klank. Ook binnen het klanksjamanisme wordt er vanuit gegaan dat wij, samen met de ons omringende wereld, een symfonie vormen. Alle levensvormen hebben een eigen frequentie. Wanneer we met onszelf en onze omgeving in harmonie zijn, kunnen we ons leven vrij en creatief vorm geven, we kunnen zijn wie we zijn.

Dissonanten zetten ons daarentegen aan het werk, deze vragen om een oplossing. Om dit te kunnen oplossen, wordt er iets van ons gevraagd en dit kunnen we (soms) als erg stressvol ervaren. Stress is op zich een normale respons op een spannende, gevaarlijke of uitdagende situatie en ons lichaam en geest kunnen dit prima opvangen. Daar zijn we op ingericht. Als de situatie is opgelost, kunnen we ontspannen en uitrusten.

Duurt de stress echter te lang, is deze te groot of komt het niet tot een oplossing, dan kunnen we niet meer in de ontspanningsfase komen en dan spreken we niet meer van stress, maar van distress. We maken ons voortdurend zorgen, het doet pijn of het gevaar wijkt niet. Het is deze vorm van stress die maakt dat we vatbaar worden voor burn out, het maakt ons ziek en beïnvloedt onze levenskwaliteit. We raken uit balans.

Dit is het moment waarop een klankmassage heel goed werk kan doen. 

De klanken van de klankschalen en andere hiervoor geschikte instrumenten zullen je omringen en doordringen en gaandeweg weer in verbinding brengen met je oorspronkelijke trillingsniveau. Hoe slechter je je voelt, hoe lager en hoe zachter namelijk jouw frequentie word. Tijdens een klankmassage word je als het ware opnieuw gestemd, zodat je weer trilt in de bij jou passende frequentie. 

 

Waarom een klankmassage?

Een klankmassage werkt in op alle lagen van ons menszijn: het fysieke, psychische en spirituele niveau. Dit maakt het in de regel mogelijk om zeer snel een diepe ontspanning te bereiken, omdat klank het oorspronkelijk vertrouwen van de mens aanspreekt. 

 

Een klankmassage draagt op een effectieve manier bij om 

- een toestand van diepe ontspanning te bereiken

- lichamelijke en geestelijke blokkades op te lossen

- de zelfhelende krachten te sterken

- stress af te bouwen

- nieuwe levensvreugde te herwinnen

- intuïtie en creativiteit te bevorderen   

 

Een klankmassage kan als een op zich staande behandeling gegeven worden, maar in de praktijk is het juist een zeer ondersteunende behandeling gebleken bij het doorlopen van een therapeutisch proces. Juist bij exploratie van oude, pijnlijke of beangstigende gevoelslagen kan de klank heel behulpzaam zijn bij het weer gaan ervaren van de veiligheid in jezelf. Je wordt weer verbonden met je kern, je authentieke staat van zijn, je oorspronkelijke trilling. 

Wat kun je verwachten bij een Klankmassage ?

We starten met een kort gesprek waarin we ingaan op dat wat je graag zou willen verbeteren. Vervolgens neem je plaats op de behandeltafel en word je behandeld met klankschalen en andere hiervoor geschikte instrumenten. Deze worden op en boven je lichaam geplaatst en zacht aangeslagen of bespeeld. Het gehele lichaam komt op deze manier in een harmonische trilling. Dit wordt meestal ook als heel prettig ervaren.

Om de klanken en trillingen diepgaand te kunnen ervaren is het fijn om niet al te dikke kleding aan te trekken, zonder harde delen zoals knopen en ritsen. 

Een afsluitend nagesprek geeft de mogelijkheid om de opgedane ervaringen tijdens de klankmassage te delen. Zo kunnen ook aandachtspunten voor de volgende behandeling worden besproken. Voor het afbouwen van stress en de bevordering van de gezondheid zijn meestal meerdere behandelingen nodig.

 

© 't Creatief Collectief 2023