Stress & Uitputting

Een niet meer weg te denken fenomeen


Aanpakken van stress is van wezenlijk belang..

 want stress werkt niet alleen verlammend op je vermogen om fris en vrij je mogelijkheden te overzien, het beïnvloedt en verzwakt ook je gezondheid.

 

Oorzaken van stress

Stress kan ontstaan door allerlei invloeden en omstandigheden zoals bijvoorbeeld: onder te hoge druk moeten presteren * door hoge verwachtingen * door files en tijdsdruk * door al dan niet bewuste ingrijpende jeugdtrauma's * ziekte * verlies * pijn * werkproblematiek*  relatieproblemen * financiële problemen * zorgen om geliefden * eenzaamheid * Social Media druk * conflicten en onbegrip, etc., etc..

Bovengenoemde invloeden wegen nog zwaarder als er vanuit het verleden een inprenting is die je een onzeker of gespannen gevoel geeft, waardoor het nog het lastiger wordt om te ontspannen en flexibel om te gaan met complexe situaties en omgevingsdruk.

Het kan zelfs zo zijn dat je vanuit de eerder opgedane inprenting denkt dat je nog meer je best moet doen, waardoor je nog dieper in de stress vast komt te zitten. Er is dan sprake van chronische stress.

 

Chronische stress

Chronische stress leidt er op den duur toe dat je niet meer kunt voldoen aan de eisen van het dagelijks leven. Je hebt gewoonweg onvoldoende energie om de dag door te komen, maar ook niet voor normale lichaamsfuncties zoals spieropbouw, voedselvertering en logisch nadenken. Je kunt niet meer productief zijn op je werk en huishoudelijke taken zijn snel te veel en het kost te veel energie om aandacht te besteden aan sociale contacten. Een burn-out dient zich aan.

Bijnieruitputting

 In het kort kunnen we stellen dat wanneer stress langdurig je leven domineert, dit je algehele gezondheid schaadt en ga je zowel lichamelijk als geestelijk achteruit. De constante overstimulatie van stresshormonen zorgt ervoor dat je bijnieren uitgeput raken en de normale productie van de hormonen adrenaline en cortisol ontregeld raken en zelfs achterwege kunnen blijven met als gevolg chronische vermoeidheidsklachten. Een uitgeputte bijnier produceert nauwelijks cortisol. Hierdoor is er 's ochtends geen normale cortisolpiek, waardoor je moe wakker wordt. Door de dag heen, door de ervaren stress bouwt deze piek zich op en maakt dat je s'avonds alert of zelfs hyper bent. Hierdoor kom je moeilijk in slaap en 's nachts word je een paar keer wakker. Je raakt uitgeput; je bijnieren zijn het al.

 

© 't Creatief Collectief 2021