Beeldende Therapie

Hoe werkt het?

Gevoelens hebben een eigen medium nodig

Beeldende therapie biedt op creatieve wijze ruimte aan hetgeen in jou leeft, want veel gevoelens en ervaringen zijn vaak moeilijk in woorden en taal te vangen.  

Bijvoorbeeld omdat ze te maken met een vroege periode in ons leven, waarin we nog niet eens over woorden en een talig begrippenkader beschikten. Maar ook door omstandigheden en ervaringen, kan het zijn dat je niet altijd in staat bent om jezelf te uiten, of het nou in woorden is, in tranen of in andere emoties. Beeldende therapie biedt je een ruimte om tot bewustzijn en heling te komen.   

 

Een nieuw leeg vel papier vormt een helend veld, een metaforische ruimte, waarin alle uitersten kunnen bestaan;

het grote en het kleine, het krachtige en het kwetsbare, leven en dood, geluk en gemis, het wijze en het naïeve, het strenge en het frivole,

van waaruit betekenisvolle antwoorden kunnen ontstaan.

 

Een individuele sessie

Individuele beeldende therapie vindt plaats in het atelier van 't Creatief Collectief. Hier stap je binnen in de wereld van kleur vorm en beweging; kortom de wereld van beeldende taal. Binnen het beeldende werken ga jij jouw thema's en verhalen op jouw eigen wijze heel intuïtief datgene tot uitdrukking brengen. 

Je werkt veel met "nat in nat" schilder-, en teken materialen. Deze bieden een uitnodigende energetische en dynamische manier van werken waarbij de heldere kleuren en vormen makkelijk aan te passen zijn naar nieuwe beelden. Materialen waarmee gewerkt wordt zijn aquarelverf voor het schilderachtig werken en aquarelpotlood en aquarelkrijt voor meer tekenachtig en/of steviger werk.

We gaan in de regel 1x per week samen aan de slag om zo ruimte te bieden aan de flow van ontwikkeling die wordt opgestart binnen het beeldende proces. De duur van een sessie bedraagt een uur. 

 

Beeldende therapie is veranderingsgericht, en helpt je bij het verkrijgen van inzichten in gedrag en patronen, acceptatie, verwerking en heling. Het is een groeiproces aangaan. Voor deze manier van werken geldt natuurlijk dat je geen schilder-, of tekenervaring nodig hebt, of een speciaal  creatief talent. Affiniteit is voldoende 

 

Elk werk is een "reisverslag" van een stuk innerlijke verkenning van jouw waarheid en beleving. Aan het eind van elke sessie gaat jouw werk mee naar huis met als doel er nog af en toe eens naar te kijken, totdat je merkt dat het proces wat op papier staat ook in jou helemaal zijn plek heeft gevonden.

 

 

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten in het atelier van 't Creatief Collectief.

Ineke de Groot

 

© 't Creatief Collectief 2024