Klanktherapie

Ervaar de helende werking van klank


Onderzoek naar de essentie van klank

Klanktherapie is gebaseerd op de werking van klank (trillingen) zelf. De kennis hierover is al 5000 jaar oud en terug te vinden in allerlei tradities.

 

De bioloog Ernst F.F. Chladni (1756-1827) maakte echter pas begin 19e eeuw voor het eerst zichtbaar wat geluid teweeg kan brengen. Hij bracht een glazen plaat met daarop zand, met een vioolstok in trilling. Hierdoor werden patronen zichtbaar die nu bekend staan als Chladni klankfiguren. De vormende en opladende werking van klank werd al op allerlei manieren beschreven in geschriften uit de oudheid, maar dit was de eerste keer dat iemand erin slaagde om deze oude kennis ook daadwerkelijk zichtbaar te maken.

Hans Jenny (1904-1972) was een Zwitsers natuurkundige. Jenny was de grondlegger van cymatics (studie over golfverschijnselen in bijvoorbeeld licht en geluid), waarover hij een aantal boeken en vele korte films produceerde. (Zie foto)

Jenny werd in zijn werk vooral beïnvloed door Ernst Chladni.

 

Alexander Lauterwasser is met dit materiaal als vertrekbasis verder gegaan en heeft prachtige foto's gemaakt waarmee hij een parallel trekt tussen verschijningsvormen in de natuur en de klankbeelden. Hier wordt zichtbaar wat bedoeld wordt met de vormende en scheppende kracht van klank.

 

In deze rij van onderzoekers mag Peter Hess niet ontbreken. Hij is natuurkundig ingenieur en heeft vanaf 1984 de oude kennis uit het Himalayagebied voor vergetelheid behoed en samengebracht met de hedendaagse wetenschappelijke kennis. Daaruit heeft hij de klankmassage met klankschalen en de therapeutische toepassing van klank ontwikkeld. Inmiddels is zijn opleidingsinstituut PHI (www.peter-hess-institut.de) wereldwijd bekend. Ook in Nederland bevind zich een opleidingsinstituut.

 

„Der Ton der Klangschale berührt unser Innerstes, er bringt die Seele zum Schwingen. Der Klang löst Spannungen, mobilisiert die Selbstheilungskraft und setzt schöpferische Energien frei.“
(Peter Hess)

 

Op deze achtergronden is klanktherapie gebaseerd. Binnen de klanktherapie wordt op verschillende manieren gewerkt met de vormende en opladende werking van klank:

 

- Klankmassage volgens de Methode Peter Hess

 

- Meditatief Klankconcert

 

- Klankmeditatie & Healing

 

© 't Creatief Collectief 2024